AnisKage med CitronFromage

søndag den 16. december 2012

chokoladesansen tester: Stavblender

I de forløbne uger har jeg haft fornøjelsen af at teste en Bamix stavblender fra WhiteAway.



Bamix har ry for at være en af de kraftigste og mest holdbare stavblendere på markedet, og mange glade madører sværger til den i køkkenet, men jeg har aldrig prøvet en selv. Jeg var derfor spændt på, om den ville leve op til sit gode rygte, eller om det var ren hype.
Den model, jeg testede, kommer med tre forskellige blenderhoveder, en lille grinder og en holder til maskinen. Selv har jeg aldrig været den store fan af de holdere, der følger med stavblendere, for de er tit upraktiske og ikke ret pæne. Denne holder er heller ikke specielt smuk, men maskinen står faktisk godt i den, og der er plads til fire blenderhoveder.

Jeg har som sagt testet maskinen de sidste par uger og haft mulighed for at bruge den til nogle forskellige opgaver. Det første indtryk er, at selv om den er tung, ligger den rigtig godt i hånden og knapperne er meget lette at holde inde. Der er ellers et problem for de stavblendere, jeg selv har ejet i tidens løb, at knapperne har for meget modstand. Man bliver således ikke så hurtigt træt i hånden af at arbejde med Bamixen.
Herefter lægger jeg mærke til, at den er relativt støjsvag i forhold til både andre stavblendere og andre køkkenmaskiner generelt. Det er dejligt, at det ikke lyder som en byggeplads, når man blender en smoothie. Hvilket den er rigtig god til... selv i et normalt glas. Der er ingen sprøjt eller sprutten, og alle små stykker frugt kommer med, selv om den ikke kommer ned at røre bunden af glasset.
Selv om den blender fint i et glas eller en skål, ville jeg alligevel savne det høje blenderglas, der følger med stort set alle stavblendere i dag, hvis ikke jeg havde haft to til rådighed fra mine egne gamle stavblendere. Med denne model af Bamixen skal man købe det med som ekstraudstyr, og det samme gælder en minihakker med større kapacitet. Sådan en har jeg til min egen Wilfa stavblender, og jeg bruger den rigtig meget til mørdej og hakket chokolade mm. Hvis man imidlertid ejer en alm. foodprocessor, tænker jeg ikke, at man vil have samme behov for en stor minihakker, som jeg har.
Jeg er dog meget begejstret for den lille grinder, der effektivt har pulveriseret hel kanel og nelliker til brunkager og lavet sukker til flormelis.. den har en super størrelse til de opgaver, og det er normalt svært at få kanel malet helt fint, fordi det er så hårdt.





Jeg var også ret imponeret af den flade piskeskive, der følger med. Da jeg så den flade dims, forstod jeg ikke helt, hvordan den skulle kunne piske flødeskum.. men det kan den altså, og den gør det oven i købet rigtig godt. Det er fedt, for den lille skive fylder ikke nær så meget som et piskeris... Meeen den er altså kun god til at piske luft ind i ting som æggehvider, fløde og mælk. Den er ikke velegnet til at piske en kagedej. Der skal piskeris, håndmikser eller køkkenmaskine i sving.



Det var også min intention at prøve den spøjse piskeskive med hullerne til en gang mayonnaise, men jeg har simpelthen ikke fået det gjort mellem julegaveindkøb og småkagebagning. Jeg har også et par blogindlæg om julesmåkager, der ligger og venter på at blive skrevet færdige.



Sådan er det her i juletiden. Man har meget om ørerne, og alle anstrengelser skulle gerne munde ud i nogle hyggelige juledage. Selv synes jeg faktisk, at forberedelserne er næsten lige så hyggelige som selve julen. Men jeg glæder mig alligevel som et lille barn til juleaften med familien, maden og gaverne :-) Selvfølgelig håber jeg, at der ligger noget godt køkkengrej til mig under træet i år... Hvad med Jer? Hvilke køkkengadgets har I ønsket Jer i år?



OBS: Dette indlæg er sponsoreret.

mandag den 3. december 2012

Pyntede Peberkager - og Patetisk Postservice



Når en peberkagebager
bager peberbagekager
tar han først en mægtig gryde
og et kilo smør omtrent.
Og hvis gryden ikke vælter
blandes smørret mens det smelter
med et kilo puddersukker
til det lugter brunt og brændt.

Og i smør og sukker kommer
man en halv snes æggeblommer
som man rører ud i gryden
med et kilo hvedemel.
Når det værste er af vejen
krydres peberkagedejen
med en teske ægte peber
og et lille drys kanel.

Jeg har faktisk aldrig bagt rigtige peberkager til jul før, så forleden lavede jeg en omgang med masser af krydderier i. Så fik jeg også mulighed for at prøve nogle udstikkere med stempel, som jeg fandt i Føtex for nylig.



Det er selvfølgelig meget vigtigt at placere sine småkager helt lige og symmetrisk på pladen, ellers bliver de overhovedet ikke gode :-)

Til 3 plader peberkager i forskellige størrelser (20-40 stk.) bruges:
• 100 g. Smør
• 100 g. Brun farin
• 1 spsk. Honning
• 2 spsk. Mælk (den fedeste du har)
• 225 g. Hvedemel
• 2 tsk. Stødt ingefær
• 2 tsk. Kanel
• 1 tsk. Nellike
• 1-2 tsk. Friskstødt hvid peber (juster efter hvor krydret man kan lide dem)

• Kom smør, farin, honning og mælk i en gryde og smelt ved middelvarme
• Tag gryden af varmen og rør mel og krydderier i
• Stop med at røre, når dejen er ensartet
• Pak dejen ind i madfilm. Lav den så fald som muligt, så den køler hurtigere ned og kom den i køleskabet 1 times tid
• Tænd ovnen på ca. 190° og gør bageplader klar
• Rul ⅓ af dejen ud i ca. 4 mm. tykkelse. Udstik figurer og fortsæt med resterne fra udstik og den næste ⅓.
• Det er vigtigt, at kagerne på en bageplade har omtrent samme størrelse, så de bliver bagt lige meget. Så små kager sammen på én plade og store kager sammen på en anden. De store skal naturligvis bage lidt længere tid end de små.
• Hvis man ikke vil bage det hele på en gang, kan dejen sagtens holde sig nogle dage i køleskabet eller fryses ned.
• Bag peberkagerne i 12-15 minutter til de er mørkebrune
• Pynt dem evt. med royal icing, når de er kolde. Kig forbi Sif for guides til icing, pynteteknik og mere inspiration. Bare søg på peberkager :-)

--------------------------------

Advarsel surt opstød!
Midt i peberkagebagning gik jeg og glædede mig til de chokoladekalendere, jeg havde bestilt, så de burde nå frem inden d. 1. december. Den sidste dag i november havde jeg stadig intet hørt fra døgnposten, selv om begge firmaer havde meldt, at varerne var afsendt først på ugen. Så lørdag d.1. stod jeg op til en meget chokoladetom stue. På track&trace kunne jeg dog konstatere, at den ene i hvert fald burde være fremme. Så ud til postbutikken og stå i laaang kø og spørge efter pakke. Her fik jeg udleveret den ene af en super stresset postarbejder, men måtte tage hjem uden den anden.

Kalender nr. 2 fik firmaet lokaliseret for mig... tadaaa den havde ligget i samme postbutik som den anden det meste af ugen, uden jeg havde fået nogen besked fra Post Danmark. Så den fik jeg fornøjelsen af at hente mandag aften d.3. december... Ja undskyld mig, men jeg synes efterhånden, at Post DKs bude er nogle narrehatte. Jeg vælger nemlig at få pakker leveret til døgnpost, fordi de fleste bude ikke gider levere vores pakker på 3.sal, men bare lægger en seddel uden at ringe på. De gider så tilsyneladende heller ikke scanne pakken ordentligt, når den er for stor til døgnboksen... Grrreat! Skide tak!

Søg i denne blog