AnisKage med CitronFromage

Tips/Tricks

Dette er siden, hvor jeg bestræber mig på at dele alle mine tips og tricks, som jeg efterhånden har samlet gennem mine erfaringer med kagebagning. Jeg håber Du kan bruge dem og kom endelig med bidrag, spørgsmål eller rettelser!

Du vil finde emnerne i alfabetisk rækkefølge nedenfor.
_______________________________________________


Afkøle: Cremer, kompotter o.lign. afkøles hurtigst, når de hældes om i en bred skål, plasticboks eller frysepose og sættes direkte i køleskab. Så skal gryden ikke først af med varmen og køleskabet bliver ikke belastet af den ekstra varme.


Begræns projektet: jeg forsøger (det lykkedes ikke altid) at tilpasse mine projekter efter, hvad jeg orker. Hvis energien ikke er der, skal man for alt i verden lade være med at bage 30 muffins med fin pynt for at imponere nogen. Det skal være hyggeligt og sjovt, så hvis man har lovet at komme med kage, skal man for sin egen skyld vælge bradepandechokoladekagen drysset med flormelis eller købepynt, så man ikke kører sur i det -taler her af erfaring :o)


Bradepande-kager: Jeg bruger altid bagepapir i formen, så kagen er nem at få op, man sparer tid på at smøre formen og den er næsten ikke beskidt bagefter.


Chokoladeovertræk til kage: hvis Du vil undgå, at overtrækket knækker, når kagen skæres, så bland smør i den smeltede chokolade. Fedtet fra smørret vil forhindre chokoladen i at tørre helt hårdt op.


Forberedelse: Jeg gør altid meget ud af at forberede mig, inden jeg går igang med at bage. Det er banalt, men læs opskriften grundigt igennem flere gange, find alle ingredienserne frem, start med at varme ovn, smøre forme, hakke chokolade og veje de tørre ingredienser af og ryd så alt det væk, der ikke skal bruges igen. På den måde bliver det overskueligt og man er ikke så tilbøjelig til at glemme en ingrediens eller fejlmåle noget.. hvem mig? neeej dét har jeg da aldrig gjort!


Fyld i muffins og skærekage: Man kan vende sit fyld (bær, frugt, nødder eller chokolade) i en smule mel inden man vender det i dejen, så falder det ikke så nemt til bunds i kagen.


Genveje: ja nogle gange springer jeg over, hvor gærdet er lavest. Nogle af de ting jeg benytter mig af, når det skal gå stærkt er: købt sukkerpynt, købebunde, bærgrød eller marmelade til at blande i flødeskum som nemt kagefyld, frosne eksotiske frugter som er skåret i tern og nemt kan tøes op og blendes og en gang imellem kan dåsepærer- eller ferskner pynte geavldigt i en tærte..


Gæster og gode venner: det er vigtigt at have nogen at dele sine søde kreationer med.. det er det i hvert fald for mig, ellers bliver jeg for rund!!


Husblas: med mindre jeg alligevel har gang i et vandbad til andre ingredienser, smelter jeg husblas i mikroovn ca. 10 sek. ved fuld effekt. Pas på det bliver hurtigt for varmt, så gå ikke fra oven.


Hurtig mørdej: Når jeg laver mørdej tager det 5 minutter og jeg har aldrig fingrene i dejen. Det betyder, at den som regel kan bruges med det samme, fordi dejen ikke er blevet varm af fingrene.Kom mel og smør i en minihakker eller foodprocessor og kør til det ligner krummer. Tilsæt smagsgiver, sukker og æg. Kør til dejen samler sig og tilsæt evt. 1 spsk. vand, hvis den er tør.
Minihakkeren: er flittigt brugt i mit køkken som en hurtig genvej til mindre portioner finthakket chokolade, mandel- og nøddemel og ikke mindst mørdej til tærter.


IKEA: Jeg har fundet en del gode billige bage-sager i IKEA.. stort drejefad i træ, stor metalskål med håndtag til vandbad, målekander i glas og metal, muffinforme og meget andet godt. Det kan betale sig, hvis man alligevel er der for at købe en kommode eller noget, for jeg er bestemt ikke en af de kvinder, der eeelsker IKEA -stress!


Indekssedler: det er en skøn opfindelse for en oversigtsfreak som mig. Små neonfarvede klisterstrimler, som efterhånden sidder ved alle mine favoritopskrifter i mine mange bagebøger. Det gør det nemt at finde de sider, man skal bruge.


Kagecreme: Når man skal afkøle sin kogte kagecreme, er det vigtigt at lægge husholdningsfilm på overfladen (helt ned på overfladen) straks den er lavet og før den sættes i køleskab. Så får cremen hverken skind eller kondens.


Lager: Ingredienser som er rare at have på lager, så man altid kan bikse en kage sammen er mel, sukker, bagepulver, vanille, kakao, chokolade, nødder, frosne bær, æg, smør og olie.


Muffindej: jeg fylder altid den færdige dej i en frysepose, binder en knude for at lukke af og klipper et hul i hjørnet. Så er det super nemt at fordele dejen i formene hurtigt og uden klister. Hvis der er store stykker chokolade eller lignende i dejen, bruger jeg dog en lille sovseske i stedet.


Nedfrysning af rester: Jeg fryser som regel rester af kagecreme, bærskum, kompot og mousse ned i en frysepose, der er rimeligt stor i forhold til portionsstørrelsen. Jeg lægger posen på et bord og breder indholdet ud til en stor flad firkant og lukker så med poseklemme eller tape. Så er det hurtigt at nedfryse, nemt at opbevare sammen med andre rester og ikke mindst hurtigt at tø op igen. Det er desuden en rigtig god ide at have en sprittusch til at notere indhold og dato på posen.. ellers laver man nemt en bedstemor!


Saltet vs. usaltet smør: valget afhænger helt af, hvor sart projektet er. Ved eks. ganache og chokolademousse hvor man vil fremhæve den fine smag af en lækker chokolade, er usaltet smør at foretrække, så man selv kan styre smagsbalancen. Ved en bagt kage med alm. mængde mel bruger jeg godt økologisk smør, som er saltet. Her tilsætter jeg normalt aldrig salt til dejen.


Smelte og varme: jeg ved godt, at der i opskrifter som regel står, at man skal smelte over vandbad eller varme i tykbundet gryde, men ærligt talt.. med mindre det er chokolade til overtræk eller mousse, så bruger jeg mikroovnen til chokolade, smør og husblas. Så længe man er forsigtig, brækker/skærer i ensartede stykker, ikke giver mere end 10-20 sek. ad gangen og rører ofte kan det sagtens lade sig gøre og det er hurtigere end med gryde, vand og skål.


Springform: jeg lægger et stykke bagepapir over bunden, før jeg fæstner ringen. Så er det nemt at sætte ringen ned over og når den er låst, kan man lige rive det overskydende papir af. På den måde skal man kun smøre ringen og kagen er let at få ud.


Sprøjteposer: til kagefyld og glasur med nogenlunde lind konsistens bruger jeg fryseposer, for de er fine til formålet -og meget billigere end engangssprøjteposer. De kan sagtens bruges sammen med en tylleadaptor til at tylle blomster og dekorationer. Hvis Du arbejder med kransekagemasse eller tyk glasur er en rigtig sprøjtepose nødvendig, da fryseposerne sprækker.


Temperering af mørk chokolade: Brug sukkertermometer og vandbad. Hak chokoladen, tag en lille portion fra (10-20 % af den samlede mængde), hak den meget fint og stil den til side. Chokoladen skal gennem opvarmning, nedkøling og opvarmning igen og nå følgende temperaturer: 48-50 grader, 28 grader, 31 grader. Først opvarmes chokoladen og når den har den rigtige temperatur, fjernes den fra varmen og den finthakkede chokolade røres i. Når chokoladen efter grundig omrøring er nået ned på 28 grader opvarmes den igen til 31 grader og er nu klar til brug.


Udrulning af dej og fondant: jeg ruller altid ligeud og væk fra mig selv og drejer dejen/fondanten. Så sikrer Du, at den ikke sidder fast i bordpladen og det er lettere at styre trykket så den bliver ensartet.


Vanillekorn: når man har skrabet kornene ud af vanillestangen, er det en god ide at gnide dem ud i en tsk. sukker med den flade side af knivbladet for at skille kornene fra hinanden.


Æg: når hele æg eller hvider piskes med sukker, bliver resultatet mest stabilt, hvis de har stuetemperatur og skål samt piskeris er helt fedtfri. Har man, som jeg ofte gør, glemt at tage æggene ud af køleskabet i god tid, lægges de i en skål varmt vand i 10 minutter.


Økologi: jeg vil lige slå et slag for de gode ingredienser, som virkelig kommer til deres ret i kager, mousse og cremer. Nogle af de ting jeg oftest køber økologisk er: mel, æg, mælk, rørsukker, smør og fløde.

2 kommentarer:

  1. ehmmm... har brug for et tip, og du virker chokolade-kyndig nok til jeg tør spørge:
    Jeg har smeltet for meget pålægschokolade ...kan jeg mon lade det stivne og smelte det igen en anden gang? Vi bor i udlandet, så pålægschokolade er en mangelvare.
    Hvis jeg opbevarer det i fryseren?
    på forhånd taaak!
    Mette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Mette

      Tak det glæder mig, at du synes det.
      Ja det kan jeg ikke se nogen hindring i. Du behøver ikke fryse chokolade, så længe den er pakket lufttæt og står mørkt og køligt. Hvis det skal blive til pålægschokolade igen, skal chokoladen nok tempereres, når du smelter igen, ellers bliver den ikke sprød :-)

      Håber det var brugbart.. Ellers er du meget velkommen til at skrive igen eller sende en mail :-)

      Slet

Skriv endelig -jeg svarer så snart, jeg kan :-)

Søg i denne blog